Reklama

Reklama

​Sałatka z buraków z kozim serem

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 2-4 porcji.

Składniki

  • 7 buraków
  • 2 gruszki
  • opakowanie mieszanych sałat
  • 100 g koziego sera
  • 100 - 200 ml suszonej żurawiny
  • 100-200 ml borówek

Składniki na karmelizowane orzechy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 ml orzechów pecan

Składniki na syrop balsamiczny

  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4-5 łyżek octu jabłkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • sos jagodowy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanej borówki
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki borówek

Przygotowanie:

Reklama

W rondelku stop masło z cukrem i cynamonem. Dodaj orzechy i wymieszaj. Rozsmaruj na arkuszu pergaminu i zostaw do ostygnięcia.

Zagotuj wszystkie składniki na dressing balsamiczny. W tym samym czasie możesz zrobić dressing borówkowy. Zmieszaj ocet balsamiczny z musztardą. Dodaj sproszkowane borówki, sok jabłkowy, miód, dopraw solą i pieprzem. Dodawaj olej kropla po kropli, energicznie mieszając. Dodaj jagody.

Gotuj buraki w mundurkach przez 40 minut. Obierz je i pokrój w plasterki. Skrop schłodzonym syropem balsamicznym i wstrząśnij. Gruszki pokrój w cząstki, a ser kozi na cienkie plasterki.

Na talerzach układaj sałatę, buraki, gruszki i ser kozi. Dekoruj suszoną żurawiną, borówkami, skrop dressingiem jagodowym i podawaj.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje