Sałatka z buraków z kozim serem
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 2-4 porcji.

Składniki
- 7 buraków
- 2 gruszki
- opakowanie mieszanych sałat
- 100 g koziego sera
- 100 - 200 ml suszonej żurawiny
- 100-200 ml borówek
Składniki
na karmelizowane orzechy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 100 ml orzechów pecan
Składniki
na syrop balsamiczny
- 50 ml octu balsamicznego
- 4-5 łyżek octu jabłkowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- sos jagodowy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki sproszkowanej borówki
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki borówek
Przygotowanie:
W rondelku stop masło z cukrem i cynamonem. Dodaj orzechy i wymieszaj. Rozsmaruj na arkuszu pergaminu i zostaw do ostygnięcia.
Zagotuj wszystkie składniki na dressing balsamiczny. W tym samym czasie możesz zrobić dressing borówkowy. Zmieszaj ocet balsamiczny z musztardą. Dodaj sproszkowane borówki, sok jabłkowy, miód, dopraw solą i pieprzem. Dodawaj olej kropla po kropli, energicznie mieszając. Dodaj jagody.
Gotuj buraki w mundurkach przez 40 minut. Obierz je i pokrój w plasterki. Skrop schłodzonym syropem balsamicznym i wstrząśnij. Gruszki pokrój w cząstki, a ser kozi na cienkie plasterki.
Na talerzach układaj sałatę, buraki, gruszki i ser kozi. Dekoruj suszoną żurawiną, borówkami, skrop dressingiem jagodowym i podawaj.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.