Sałatka z cukinii i owoców
Cukinia, melon i gruszka - tercet egzotyczny.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1/2 melona
- 2 dojrzałe gruszki
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Cukinię umyj, odetnij końcówki. Za pomocą noża szczelinowego pokrój warzywo w cienkie podłużne plasterki. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko zblanszuj. Odcedź, ostudź.
2. Z połówki melona wydrąż specjalną łyżeczką kulki (ewentualnie pokrój miąższ w kostkę). Gruszki wyszoruj, pokrój na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wrzuć je do rondelka, zalej wodą. Dodaj sok z połowy cytryny oraz 2-3 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2-3 minuty.
3. Przygotowane składniki połącz, skrop oliwą, oprósz solą oraz pieprzem. Sałatkę rozłóż na talerzyki. Posiekane orzechy zrumień na suchej patelni. Udekoruj każdą porcję sałatki.