Reklama

Reklama

Sałatka z cukinii i owoców

Cukinia, melon i gruszka - tercet egzotyczny.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1/2 melona
  • 2 dojrzałe gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Cukinię umyj, odetnij końcówki. Za pomocą noża szczelinowego pokrój warzywo w cienkie podłużne plasterki. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko zblanszuj. Odcedź, ostudź.

Reklama

2. Z połówki melona wydrąż specjalną łyżeczką kulki (ewentualnie pokrój miąższ w kostkę). Gruszki wyszoruj, pokrój na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wrzuć je do rondelka, zalej wodą. Dodaj sok z połowy cytryny oraz 2-3 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2-3 minuty.

3. Przygotowane składniki połącz, skrop oliwą, oprósz solą oraz pieprzem. Sałatkę rozłóż na talerzyki. Posiekane orzechy zrumień na suchej patelni. Udekoruj każdą porcję sałatki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje