Sałatka z farro, pieczoną marchewką, pistacjami i rukolą
Wg przepisu Sylwii Wiesenberg.
Składniki dla 4 osób:
- 1 opakowanie 200g Farro (pszenica płaskurka)
- 1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E "Active")
- Po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
- 50 g pistacji (ewentualnie orzeszków Pini)
- Sok z 1 cytryny
- 100 g sera parmezan w płatkach
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny szampański
- Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30min), a następnie wystudzić.
Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45min w piekarniku nagrzanym do 220°C aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).
Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan.