Reklama

Sałatka z grejpfrutem

2-3 dojrzałe, czerwone grejpfruty, główka sałaty (najlepiej sałaty zielonej lub lodowej), 15-20 dag półtwardego żółtego sera np. Gouda lub miękkiego sera typu camembert (wedle upodobania), 2/3 szklanki rodzynek, średniej wielkości jabłko, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub z jednej cząstki grejpfruta.

Sałatę starannie umyj i osusz. Następnie podziel jej liście na mniejsze kawałki (nie używaj noża, najlepiej porwij liście w dłoniach).

Grejpfruty dokładnie umyj, a następnie obierz ze skórki. Podziel je następnie na cząstki. Każdą z nich dokładnie oczyść z białych błonek (są dość gorzkie w smaku).

Ser pokrój na niewielkie kostki. Jeżeli wybrałaś ser typu camembert, przed pokrojeniem go schłodź - stwardnieje i łatwiej będzie go ciąć nożem.

Jabłko umyj i obierz. Usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny lub cząstki grejpfruta, aby nie ciemniało.

Reklama

Tak przygotowane składniki sałatki połącz w salaterce. Następnie dodaj do nich rodzynki i ostrożnie wymieszaj (cząstki grejpfruta powinny pozostać w całości).

Gotową sałatkę od razu podawaj, np. z tostami. Sałatkę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań, np. mięsnych.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy