Sałatka z grillowanym ananasem
Idealna na lunch!

Składniki
- pierś z kurczaka – 500 g
- sałata lodowa – pół główki
- świeży ananas – 8 plastrów miód – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sok z cytryny – 4 łyżki
- awokado – 2 sztuki
- pomidor – 4 sztuki
- papryczka chilli – 1 sztuka
- placki do tortilli (np. Dan Cake) – 4 sztuki
- sól i pieprz – do smaku
Sposób przygotowania
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę. Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cząstki piersi z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.