Sałatka z grillowanym halloumi
Smaczna, sycąca i pożywna. Pasuje idealnie do potraw z grilla.

Składniki
- ok. 20 dag sera halloumi
- 1 opakowanie miksu sałat
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
- szczypta oregano
- pieprz czarny mielony do smaku
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ser halloumi pokrój na mniejsze kawałki. Następnie ułóż na aluminiowej tacce do grilla i krótko podpiecz na ruszcie. W trakcie grillowania obróć go, dzięki temu chrupiąca skorupka wytworzy się z obu stron (ser halloumi nie roztopi się jak większość serów). 2. Na półmisku rozłóż umytą i osuszoną sałatę. Na niej ułóż pokrojoną w paski paprykę, a także grillowany ser. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki wymieszaj w słoiku, a następnie wylej na sałatkę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.