Sałatka z grillowanym kurczakiem i chipsami
Marchewkowa pikanteria.
Składniki:
- 200g fileta z kurczaka
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 paczka chipsów np. Crispy Marchew na ostro
Marynata:
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sos:
- 1 limonka
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce). Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie.
2. Warzywa kroimy w kawałki. Cukinię grillujemy na patelni. To samo robimy z kurczakiem. Na talerz wykładamy szpinak, układamy na nim kurczaka, warzywa umieszczamy obok. Z limonki wyciskamy sok i z połowy ścieramy skórkę, dodajemy sól, pieprz oraz oliwę i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
3. Całość przyozdabiamy listkami szpinaku. Na sam koniec posypujemy pokruszonymi chipsami np. Crispy Marchew na ostro.
Smacznego