Reklama

Reklama

Sałatka z grillowanym kurczakiem i chipsami

Marchewkowa pikanteria.

Składniki:

  • 200g fileta z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe 
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 paczka chipsów np. Crispy Marchew na ostro

Marynata:

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju 
  • sól, pieprz

Reklama

Sos:

  • 1 limonka
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce). Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie.

2. Warzywa kroimy w kawałki. Cukinię grillujemy na patelni. To samo robimy z kurczakiem. Na talerz wykładamy szpinak, układamy na nim kurczaka, warzywa umieszczamy obok. Z limonki wyciskamy sok i z połowy ścieramy skórkę, dodajemy sól, pieprz oraz oliwę i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

3. Całość przyozdabiamy listkami szpinaku. Na sam koniec posypujemy pokruszonymi chipsami np. Crispy Marchew na ostro.

Smacznego


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje