Reklama

Reklama

Sałatka z grilowaną marchewką

Trochę letnia, a trochę jesienna sałatka z lekką rukolą i słodką marchewką! Jest świetnym dodatkiem do mięs, ale smakuje również wyśmienicie bez niczego.

Najwięcej pracy wymaga upieczenie marchewki, a reszta polega po prostu na wrzuceniu wszystkiego do gara. Zdrowe danie, a nie wymaga nie wiadomo jakiego zachodu

Reklama

Dzisiaj więc zachęcam was do przyrządzenia pięknie wyglądającej.

Sałatki z grilowaną marchewką

Co potrzebujemy?

Na grillowaną marchewkę:

6-8 średniej wielkości marchewek
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
sól
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju

Na sałatę (oprócz marchewki):

Paczka rukoli
1/3 sera feta
Garść posiekanych orzechów włoskich
Opcjonalnie można dodać 8-10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Na sos:

1 Łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
1 Łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 Łyżka soku z cytryny
Sól
pieprz

Jak robimy?

Krok 1: W pierwszej kolejności przygotowujemy marchewkę. Kroimy ją na paseczki. Obtaczamy je w przyprawach, miodzie i oleju, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach.

Krok 2: Po upieczeniu marchewkę studzimy.

Krok 3: Rukolę płuczemy w wodzie, osuszamy i wsypujemy do miski.

Krok 4: Na rukolę wykładamy marchewkę.

Krok 5: Na marchewkę kruszymy fetę.

Krok 6: Orzechy lekko prażymy na patelni, a następnie rozsypujemy po sałatce.

Krok 7: Wszystkie składniki sosu mieszamy razem (jedną z dobrą metod jest wsypanie/ wlanie wszystkiego do słoiczka, którym po zakręceniu potrząsamy jak shakerem) i powstały w ten sposób dip wylewamy na sałatę.

Dowiedz się więcej na temat: Sałatka z grilowaną marchewką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje