Sałatka z jajkiem, makaronem i warzywami

Składniki
- 3 garście mieszanki sałat
- 15 dag makaronu kokardki (można też użyć innego, np. penne)
- 6 jajek
- czerwona papryka lub 2 pomidory
- 4 łyżki groszku zielonego konserwowego
- sól
- pieprz
6
Składniki
na sos
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka jogurtu naturalnego
- pół ząbku czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, schłodź. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, schłodź. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Jaja pokrój na ćwiartki. Śmietanę, jogurt i majonez wymieszaj, dodaj przeciśnięte przez praskę pół ząbku czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz trzymać w lodówce.2. W dużej misce układaj sałatę, ugotowany makaron, paprykę, jajka, posyp zielonym groszkiem. Przed podaniem polej sałatkę sosem.3. Do tej sałatki możesz przygotować grzanki posmarowane czosnkiem.