Sałatka z kalarepki
Pyszne młode warzywa!
Składniki:
- 150 g prażonych orzeszków ziemnych bez soli
- 500 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g kwaśnej śmietanki 12 %
- Pieprz cayenne
- 500 g kalarepy
- 500 g marchewki
- 60 g zielonej cebulki
- 2-3 łyżki sałaty
Przygotowanie:
Filet usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Trochę orzechów odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z 100 ml wody, pod koniec dodać cebulę. Wmieszać czosnek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem Cayenne. Kalarepkę, i marchewkę pokroić w julienne. Cebulkę pokroić w krążki. Na półmisku ułożyć liście sałaty, na nich - marchewkę, kalarepkę, zieloną cebulkę i pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Polać sosem orzechowym. Dekorować trybulką, plasterkami cytryny, orzeszkami.