Sałatka z kolorową papryką
Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie odcedzamy kukurydzę i trójkolorową paprykę, a oliwki kroimy na połowę.
Składniki na sałatkę:
- 1 puszka papryki trójkolorowej (np. marki Sandra)
- 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
- pół słoika zielonych oliwek
- zielona sałata
Składniki na sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie odcedzamy kukurydzę i trójkolorową paprykę, a oliwki kroimy na połowę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do osobnego, mniejszego naczynia przelewamy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodajemy majonez i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zawartość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy, aż do powstania sosu, którym polewamy składniki w misce. Gotową sałatkę przed podaniem wkładamy na pół godziny do lodówki.