Sałatka z komosą

Smaczna i bardzo zdrowa!

Sałatka z komosą
Sałatka z komosą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Komosę przepłucz w misce, 2-3 razy zmieniając wodę. Potem zalej ją wrzątkiem i mocz 5-10 minut, by pozbyć się gorzkawego posmaku. Osącz. Przełóż komosę do garnka. Zalej 2 szklankami wody. Posól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut. Odstaw do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszaj widelcem. Pomidory, ogórek, zioła i paprykę umyj, osusz. Zioła posiekaj, a paprykę i pomidory oczyść z pestek. Ogórek obierz. Miąższ warzyw potnij w kosteczkę. Do komosy dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz zioła. Całość skrop sokiem cytrynowym oraz oliwą. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Sałatkę odstaw na ok. 1 godz., by smaki się przeniknęły.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas