Sałatka z komosą

Smaczna i bardzo zdrowa!

Składniki

  • 1 szkl. komosy ryżowej
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ogórek
  • 1 pęczek mięty
  • po 4–5 gałązek koperku, szczypiorku oraz natki
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Komosę przepłucz w misce, 2-3 razy zmieniając wodę. Potem zalej ją wrzątkiem i mocz 5-10 minut, by pozbyć się gorzkawego posmaku. Osącz. Przełóż komosę do garnka. Zalej 2 szklankami wody. Posól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut. Odstaw do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszaj widelcem. Pomidory, ogórek, zioła i paprykę umyj, osusz. Zioła posiekaj, a paprykę i pomidory oczyść z pestek. Ogórek obierz. Miąższ warzyw potnij w kosteczkę. Do komosy dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz zioła. Całość skrop sokiem cytrynowym oraz oliwą. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Sałatkę odstaw na ok. 1 godz., by smaki się przeniknęły.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje