Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- ½ szklanki śliwek kalifornijskich
- ½ dużego jabłka
- ½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
- 1 łyżka posiekanej mięty
- Sok z ½ limonki
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Opcjonalnie: jogurt naturalny do podania
Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną. Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym. Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie i zabieramy do szkoły lub pracy.
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej