Sałatka z kurczakiem
Takie danie będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie.

Składniki
- 400 g filetu z piersi kurczaka,
- 300 g makaronu,
- olej,
- 200 g sałaty rzymskiej,
- 150 g pomidorków cherry,
- 100 g śmietany,
- 50 g sera typu parmezan,
- czosnek,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- sól,
- pieprz,
- papryka,
- cukier,
- sok z cytryny,
- rzodkiewki.
1. Filet z piersi kurczaka krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron ok. 10 minut na jasnozłoty kolor. Przed końcem oprószamy papryką i pieprzem, dalej smażymy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy.
2. Makaron gotujemy i osączamy. Sałatę, pomidorki, rzodkiewki myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze części, rzodkiewki i pomidorki przekrawamy na pół i razem z makaronem przekładamy do miski.
3. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 8 minut w 180ºC na złoty kolor.
4. Do śmietany dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę, mieszamy. Mięso kroimy w plastry i razem z grzankami dodajemy do sałatki. Posypujemy tartym serem i polewamy sosem.