Reklama

Reklama

Sałatka z kurczakiem

Takie danie będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie.

Składniki

  • 400 g filetu z piersi kurczaka,
  • 300 g makaronu,
  • olej,
  • 200 g sałaty rzymskiej,
  • 150 g pomidorków cherry,
  • 100 g śmietany,
  • 50 g sera typu parmezan,
  • czosnek,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • rzodkiewki.

1. Filet z piersi kurczaka krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron ok. 10 minut na jasnozłoty kolor. Przed końcem oprószamy papryką i pieprzem, dalej smażymy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy.

Reklama

2. Makaron gotujemy i osączamy. Sałatę, pomidorki, rzodkiewki myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze części, rzodkiewki i pomidorki przekrawamy na pół i razem z makaronem przekładamy do miski.

3. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 8 minut w 180ºC na złoty kolor.

4. Do śmietany dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę, mieszamy. Mięso kroimy w plastry i razem z grzankami dodajemy do sałatki. Posypujemy tartym serem i polewamy sosem. 

Dowiedz się więcej na temat: sałatka z makaronem i kuczakiem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje