Sałatka z kurczakiem
Składniki na 4 porcje: 7-8 łyżek białego octu balsamicznego, 1 cebula, 1-1,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy, pieprz, 2-3 łyżki oleju, sól, 4 filety z kurczaka, rukola, 2 sałaty rzymskie, 6 gałązek bazylii, 25 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag pieczarek, 7,5 dag czarnych oliwek.

Ocet utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Ubijając, dolewać oliwę. Do gotowego sosu dodać posiekaną cebulę, odstawić w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć filety z kurczaka po 5-6 minut z każdej strony. Pod sam koniec oprószyć solą i pieprzem. Pomidorki pokroić na połówki. Pieczarki pociąć w cienkie plasterki. Większe liście sałaty rzymskiej i rukoli porwać w rękach.
W salaterce wymieszać sałaty, bazylię, pieczarki, pomidorki i oliwki. Polać sosem, przemieszać. Filety pokroić w plasterki, ułożyć na sałatce. Podawać z ciabattą.