Sałatka z makreli
Zdrowa sałatka z rybą.

Składniki na 4 porcje:
- 1 wędzona makrela, - 1 puszka kukurydzy, - 4 łyżki majonezu, - 2 jajka, - trochę musztardy i keczupu, - przyprawa uniwersalna do potraw, - kawałek ogórka, - pomidor
Przygotowanie:
1. Jajka gotuję na twardo. Zalewam zimną wodą, żeby łatwiej się obierały. Z wyjętych z gorącej wody jajek trudno zdjąć skorupki. Przestudzone jajka obieram, drobno kroję i mieszam z odcedzoną kukurydzą. 2. Z ryby zdejmuję skórę, dokładnie usuwam ości, mięso dzielę na małe kawałki. Łączę je z przygotowanymi wcześniej jajkami wymieszanymi z kukurydzą. 3. Dodaję majonez, musztardę, keczup i uniwersalną przyprawę. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. 4. Sałatkę przekładam do szklanej salaterki. Przed podaniem dekoruję plastrami ogórka i cząstkami pomidora.