Reklama

Reklama

Sałatka z marynowanego bakłażana z fetą i agrestem

Jak ciekawie podać oswojone już na naszych stołach, proste bakłażany? Spróbujmy zrobić do nich marynatę z... kawy i wędzonej papryki.

Bakłażan należy do rodziny psiankowatych. Choć uważany powszechnie za warzywo, jest owocem, spokrewnionym z pomidorem, ziemniakiem i papryką. Jest niskokaloryczny, to dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej, niż w jabłku czy brzoskwini. Poza tym bakłażan, czyli oberżyna, ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu. Witamin ma sporo: C, A, E, K, B6, niacynę, ryboflawinę i kwas foliowy. Z minerałów znajdziemy w nim: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Reklama

Do przygotowania bakłażanowej sałatki potrzebujemy: dużego bakłażana, 50 g orzechów włoskich, 40 ml espresso, ząbka czosnku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek miodu, łyżki wędzonej papryki, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżek oleju sezamowego, 2 garści rukoli, 100 g fety, 100 g soku z agrestu, skórki z połowy ekologicznej cytryny, 10 liści bazylii, soli, pieprzu, garści różowego agrestu.

Kroimy bakłażan w dużą kostkę, wkładamy do głębokiego naczynia. Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. Siekamy obrany czosnek.

W misce mieszamy: espresso, czosnek, sos sojowy, miód, wędzoną paprykę, 2 łyżki oliwy z oliwek i olej sezamowy. Doprawiamy pieprzem i polewamy tą marynatą kostki bakłażana. Dobrze wymieszane zakrywamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce przez ok. 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Pieczemy bakłażany razem z marynatą przez 20 do 25 minut, od czasu do czasu je mieszając.

W misce mieszamy pozostałą oliwę, sok i startą skórkę z cytryny. W salaterce mieszamy rukolę, pokruszoną fetę, agrest i prażone orzechy.

Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i dodajemy je od razu do sałatki. Najlepiej, żeby bakłażany w sałatce były jeszcze ciepłe. Dodajemy sos winegret, liście bazylii, sól, posypujemy przed podaniem zmiażdżonym różowym agrestem. 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje