Sałatka z marynowanego w kawie i wędzonej papryce bakłażana z fetą i agrestem

Aktualizacja

Jak ciekawie podać oswojone już na naszych stołach, proste bakłażany? Spróbujmy zrobić do nich marynatę z... kawy i wędzonej papryki.

Sałatka z bakłażanem i fetą
Sałatka z bakłażanem i fetą123RF/PICSEL

Bakłażan należy do rodziny psiankowatych. Choć uważany powszechnie za warzywo, jest owocem, spokrewnionym z pomidorem, ziemniakiem i papryką. Jest niskokaloryczny, to dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej, niż w jabłku czy brzoskwini. Poza tym bakłażan, czyli oberżyna, ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu. Witamin ma sporo: C, A, E, K, B6, niacynę, ryboflawinę i kwas foliowy. Z minerałów znajdziemy w nim: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Do przygotowania bakłażanowej sałatki potrzebujemy:

  • dużego bakłażana, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 40 ml espresso, 
  • ząbka czosnku, 
  • 2 łyżek sosu sojowego, 
  • 2 łyżek miodu, 
  • łyżki wędzonej papryki, 
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  •  2 łyżek oleju sezamowego, 
  • 2 garści rukoli, 
  • 100 g fety, 
  • 100 g soku z agrestu, 
  • skórki z połowy ekologicznej cytryny, 
  • 10 liści bazylii, 
  • soli, pieprzu, 
  • garści różowego agrestu.

Sałatka z bakłażanem - sposób przygotowania:

  1. Kroimy bakłażan w dużą kostkę, wkładamy do głębokiego naczynia. 
  2. Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. 
  3. Siekamy obrany czosnek.
  4. W misce mieszamy: espresso, czosnek, sos sojowy, miód, wędzoną paprykę, 2 łyżki oliwy z oliwek i olej sezamowy. 
  5. Doprawiamy pieprzem i polewamy tą marynatą kostki bakłażana. 
  6. Dobrze wymieszane zakrywamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce przez ok. 30 minut.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. 
  8. Pieczemy bakłażany razem z marynatą przez 20 do 25 minut, od czasu do czasu je mieszając.
  9. W misce mieszamy pozostałą oliwę, sok i startą skórkę z cytryny. 
  10. W salaterce mieszamy rukolę, pokruszoną fetę, agrest i prażone orzechy.
  11. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i dodajemy je od razu do sałatki. 
  12. Najlepiej, żeby bakłażany w sałatce były jeszcze ciepłe. 
  13. Dodajemy sos winegret, liście bazylii, sól, posypujemy przed podaniem zmiażdżonym różowym agrestem. 
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas