Sałatka z marynowanego w kawie i wędzonej papryce bakłażana z fetą i agrestem
Aktualizacja
Jak ciekawie podać oswojone już na naszych stołach, proste bakłażany? Spróbujmy zrobić do nich marynatę z... kawy i wędzonej papryki.
Bakłażan należy do rodziny psiankowatych. Choć uważany powszechnie za warzywo, jest owocem, spokrewnionym z pomidorem, ziemniakiem i papryką. Jest niskokaloryczny, to dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej, niż w jabłku czy brzoskwini. Poza tym bakłażan, czyli oberżyna, ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu. Witamin ma sporo: C, A, E, K, B6, niacynę, ryboflawinę i kwas foliowy. Z minerałów znajdziemy w nim: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Do przygotowania bakłażanowej sałatki potrzebujemy:
- dużego bakłażana,
- 50 g orzechów włoskich,
- 40 ml espresso,
- ząbka czosnku,
- 2 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżek miodu,
- łyżki wędzonej papryki,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżek oleju sezamowego,
- 2 garści rukoli,
- 100 g fety,
- 100 g soku z agrestu,
- skórki z połowy ekologicznej cytryny,
- 10 liści bazylii,
- soli, pieprzu,
- garści różowego agrestu.
Sałatka z bakłażanem - sposób przygotowania:
- Kroimy bakłażan w dużą kostkę, wkładamy do głębokiego naczynia.
- Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni.
- Siekamy obrany czosnek.
- W misce mieszamy: espresso, czosnek, sos sojowy, miód, wędzoną paprykę, 2 łyżki oliwy z oliwek i olej sezamowy.
- Doprawiamy pieprzem i polewamy tą marynatą kostki bakłażana.
- Dobrze wymieszane zakrywamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce przez ok. 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
- Pieczemy bakłażany razem z marynatą przez 20 do 25 minut, od czasu do czasu je mieszając.
- W misce mieszamy pozostałą oliwę, sok i startą skórkę z cytryny.
- W salaterce mieszamy rukolę, pokruszoną fetę, agrest i prażone orzechy.
- Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i dodajemy je od razu do sałatki.
- Najlepiej, żeby bakłażany w sałatce były jeszcze ciepłe.
- Dodajemy sos winegret, liście bazylii, sól, posypujemy przed podaniem zmiażdżonym różowym agrestem.