Sałatka z młodej Kapusty z rzodkiewką
Kapustę drobno poszatkuj, rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, cebulę w kostkę.
Składniki dla 4 osób:
Sałata:
- pół główki młodej kapusty
- pęczek rzodkiewek
- 2 cebule dymki
- pół pęczka koperku
- pół pęczka pietruszki
- sól
- pieprz
Sos:
- olej słonecznikowy
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- szczypta estragonu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkuj, rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, cebulę w kostkę. Natkę pietruszki i koperek posiekaj. Do miski włóż przygotowane warzywa, delikatnie wymieszaj.
2. Do małego słoiczka wlej przygotowane składniki na sos. Zakręć. Energicznie potrząsaj. Wlej sos do sałatki, wymieszaj. Całość przekładaj na małe miseczki, dekoruj gałązkami koperku. Sałatkę podawaj z chrupiącą bułką lub ciepłymi grzankami.
Czas przygotowania: ok. 15 minut