Sałatka z młodym szpinakiem
Gdy upał nie odpuszcza, także apetyt nam nie dopisuje. Istnieje jednak wyjście z sytuacji – lekka, a zarazem pożywna sałatka na bazie wartościowego młodego szpinaku.

Składniki
- 3 garście szpinaku młodego np. marki Eisberg
- 2 małe, upieczone buraki
- 50 g sera halloumi
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania
Szpinak młody np. marki Eisberg ułożyć w miseczce. Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Ser halloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni. Ułożyć go na wierzchu sałatki. Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.