Sałatka z ogórków
Nie doceniamy ogórków. Tymczasem oprócz walorów smakowych, zawierają sporo witaminy K i mikroelementów. A ponieważ składają się w 96 proc. z wody ich wartość kaloryczna jest znikoma. Jeżeli chcesz podać sałatkę jako samodzielne danie, dodaj do niej makaron. Będzie wtedy bardziej sycąca.
Taką sałatkę możesz podać do obiadu albo przygotować jako samodzielne danie. 123RF/PICSEL
Składniki:
- 2 jaja na twardo
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 ogórek kiszony albo małosolny
- sałata rzymska
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja kroimy w kostkę, dodajemy śmietanę, mieszamy delikatnie z curry, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatę targamy na kawałki. Ogórka obieramy, kroimy dodajemy do jajek, mieszamy. Podajemy do mięs.