Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem, śliwką kalifornijską na kaszy gryczanej niepalonej

Żyjąc w ciągłym pośpiechu często nie mamy czasu na przygotowanie zdrowych posiłków do pracy. Jednak gotowanie nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Dietetyczka Barbara Dąbrowska swoją historią kulinarną, pochodzącą z e-booka kulinarnego „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”, udowadnia, że można gotować szybko, smacznie i zdrowo.

Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem

Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni. W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do rana w lodówce. Śliwki kalifornijskie pokrój w małe paseczki i odłóż do lodówki w salaterce. Pistacje posiekaj i zostaw na talerzyku.

Przygotuj rano

Czas przygotowania: 5 minut

Wymieszaj w misce bataty, kaszę gryczaną, jarmuż i gotowy hummus. Dodaj śliwki kalifornijskie, pistacje oraz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki/cytryny, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sałatkę przełóż do lunchboxów.

Tip dla mięsożerców: Zamień fetę na paseczki

grillowanej piersi z indyka.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas