Sałatka z serem feta
Sałatka będzie bardziej dekoracyjna, jeśli użyjesz pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych, okrągłych i owalnych. Jeżeli będziesz miała kłopot z kupieniem syropu z granatów, możesz zrobić go sama. Wymieszaj sok z granatów z syropem klonowym (w równych proporcjach).
Składniki:
- 500 g pomidorków
- Koktajlowych
- 2 cebule szalotki
- 100 g sera typu feta
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki syropu z granatów (kupisz w sklepach z produktami orientalnymi, ok. 15 zł)
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Obierz szalotki i drobniutko posiekaj. Dodaj je do oliwy i syropu z granatów, wymieszaj.
2. Opłucz dokładnie pomidory, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Wrzuć do miski. Fetę rozdrobnij widelcem i dodaj do pomidorów. Posyp natką. Polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj.
3. Wstaw sałatkę do lodówki na 15 minut, aby nabrała smaku. Podawaj z bagietką.