Sałatka z truskawkami i fetą na przyjęcie w ogrodzie
Inspirujący smak można uzyskać komponując w sałatce słodycz truskawek ze słoną fetą i orzeźwiającą miętą. Dodatek maku wyostrzy nieoczywiste, przenikające się smaki.
Aby zaskoczyć gości niecodziennymi smakami, np. podczas ucztowania w ogrodzie, warto sięgnąć po sezonowe owoce. Już wkrótce pojawią się pierwsze truskawki - przyrządźmy z nich smaczną sałatkę. Może stanowić osobne danie, świetnie też smakuje z grillowanym kurczakiem.
Do przyrządzenia orzeźwiającej sałatki potrzebujemy: 300 g truskawek, 2 średnie cukinie, 125 g sera feta, 1 sałatę, 75 g szpinaku, 5 posiekanych liści mięty, 30 ml octu ryżowego, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżki maku, 50 ml oliwy z oliwek, sól.
Kroimy na połówki 200 g umytych truskawek, resztę pozostawiamy. Myjemy sałatę i szpinak. Umytą cukinię kroimy wraz ze skórką na cieniutkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. W małych salaterkach układamy kolejno: sałatę, liście szpinaku, cukinię i truskawki.
Pokrojoną w kostki fetę mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek i listkami mięty, dodajmy odrobinę soli i kładziemy również na sałacie.
W innej misce, używając blendera miksujemy pozostałe truskawki, 4 łyżki oliwy z oliwek, ocet ryżowy, miód i sól. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę, a po wierzchu sypiemy ziarna maku. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras