Sałatka z zielonych pomidorów do słoików
Co zrobić z niedojrzałymi pomidorami? Okazuje się, że są one wspaniałym składnikiem przetworów na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów do słoików jest prosta w wykonaniu, a smakuje wybornie podana do obiadu lub jedzona na kanapkach. Poznaj przepis na pyszne przetwory z zielonych pomidorów.
Sałatka z zielonych pomidorów: Przepis
Aby wykonać sałatkę z zielonych pomidorów na zimę, będziesz potrzebować: czterech kilogramów zielonych pomidorów, sześciu cebul, szklanki soli, dwóch litrów wody, jednego litra octu spirytusowego, pół kilograma cukru, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilku goździków, szczypty: cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.
Zielone pomidory do słoików
Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów najlepiej rozpocząć dzień wcześniej. Pomidory należy umyć, cebulę obrać i obydwa warzywa pokroić w plasterki. Włożyć do garnka i zasypać szklanką soli na dwanaście godzin.
Po tym czasie należy przygotować zalewę. W tym celu w garnku zagotuj wodę, ocet, cukier oraz przyprawy. Następnie wrzuć pomidory i cebulę, gotuj jeszcze przez dwadzieścia minut. Wyłącz palnik i pozostaw sałatkę do ostygnięcia. Teraz wystarczy przełożyć ją do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić.
Rada: osoby, które lubią wyraziste i ostrzejsze smaki, mogą dodać do zalewy także kilka ziaren gorczycy lub łyżeczkę papryki.
Ostatnim etapem jest pasteryzacja. W tym celu należy włożyć słoiki do garnka wypełnionego do połowy wodą. Aby zabezpieczyć je przed pęknięciem, warto na jego dnie ułożyć czystą ścierkę. Wodę należy doprowadzić do wrzenia. Słoiki pasteryzuj przez piętnaście minut pod przykryciem. Następnie odkryj garnek i poczekaj, aż przetwory wystygną — gotowe.
Sałatka z zielonych pomidorów to doskonały dodatek do obiadu zarówno latem, jak i zimą. Możesz jeść ją także na kanapkach.