Sałatka z zielonymi szparagami i dzikim ryżem
Sposób przygotowania
1. Zalej ryż 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przynajmniej 40 minut (ryż musi wchłonąć całą wodę).
2. Przytnij końcówki szparagów, w razie potrzeby obierz do 1/3 wysokości. Opłucz i przekrój wzdłuż na pół. Włóż szparagi do osolonego wrzątku i ugotuj na półtwardo. Odcedź i przełóż do miski z zimną wodą, następnie wyjmij i dokładnie osącz.
3. Ugotuj jajka na twardo (10 minut), następnie zahartuj w zimnej wodzie. Gdy całkiem wystygną, obierz je i drobno posiekaj.
4. Wymieszaj oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny i musztardą. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Sałatę ułóż w misce, dodaj ryż. Zalej wszystko sosem i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż szparagi. Posyp posiekanym jajkiem i rzeżuchą.