Sałatka z zielonymi szparagami i dzikim ryżem

Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zalej ryż 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przynajmniej 40 minut (ryż musi wchłonąć całą wodę).  

2. Przytnij końcówki szparagów, w razie potrzeby obierz do 1/3 wysokości. Opłucz i przekrój wzdłuż na pół. Włóż szparagi do osolonego wrzątku i ugotuj na półtwardo. Odcedź i przełóż do miski z zimną wodą, następnie wyjmij  i dokładnie osącz.  

3. Ugotuj jajka na twardo (10 minut), następnie zahartuj w zimnej wodzie. Gdy całkiem wystygną, obierz je i drobno posiekaj. 

4. Wymieszaj oliwę z sokiem wyciśniętym  z cytryny i musztardą. Przypraw do smaku solą  i pieprzem. Sałatę ułóż w misce, dodaj ryż.  Zalej wszystko sosem i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż szparagi. Posyp posiekanym jajkiem i rzeżuchą. 

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas