Sałatka ziemniaczana
Taka sałatka znakomicie zastąpi drugie śniadanie.

Składniki
- 60 dag ziemniaków,
- 1 cebula sałatkowa (biała lub czerwona),
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach (najlepiej niezbyt tłustego),
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek koperku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Koperek posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami koperku.