Reklama

Reklama

Sałatka ziemniaczana

Taka sałatka znakomicie zastąpi drugie śniadanie.

Składniki

  • 60 dag ziemniaków,
  • 1 cebula sałatkowa (biała lub czerwona),
  • 10 dag wędzonego boczku w plastrach (najlepiej niezbyt tłustego),
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Koperek posiekać.

Reklama

Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami koperku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje