Sałatka ziemniaczana

Minimalistyczna sałatka ziemniaczana, charakterystyczna zwłaszcza dla wyrazistej kuchni niemieckiej, równie dobrze może być dodatkiem do obiadu, jak osobnym posiłkiem. Powstaje z kilku składników, które najpewniej i tak masz już w domu.

Prościej już być nie może
Prościej już być nie może123RF/PICSEL

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, studzimy. Obieramy je i kroimy w kostkę (o boku ok. 1,5 - 2 cm). Koperek myjemy i siekamy. Czosnek obieramy, oczyszczamy i przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno. 

W osobnej małej miseczce łączymy musztardę, jogurt i majonez oraz łyżeczkę posiekanego koperku, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. 

Ziemniaki łączymy z pozostałym sosem, całość oprószamy pozostałym koperkiem, chłodzimy przed podaniem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas