Sałatka ziemniaczana z pestkami dyni

Szczególnie polecana dla panów. Zawiera składniki stosowane w profilaktyce chorób prostaty.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg ziemniaków,
- 50g pestek dyni (łuskanych),
- średniej wielkości cebula,
- 1/8 l bulionu,
- 5-6 łyżek octu winnego,
-sól, pieprz,
- 6 łyżek oleju słonecznikowego,
- 125 g roszponki,
- 80 wędzonej ogonówki,
- 4 łyżki oleju z pestek dyni

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (ok.20 minut). Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę pokroić w drobne paseczki. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i natychmiast pokroić w plasterki. Bulion, ocet i cebulę, podgrzać w rondelku, doprawić solą i pieprzem, dodać olej słonecznikowy. Marynatą polać ciepłe ziemniaki, wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut. Następnie dodać roszponkę, ogonówkę, pestki dyni. Skropić olejem z pestek dyni i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas