Sałatka ziemniaczana z rukolą
Smaczna i sycąca.

Składniki
- 10–12 małych młodych ziemniaków
- 8 plasterków bekonu
- 1 czerwona cebula
- 1 op. rukoli
- po 4 łyżki soku z cytryny i białego octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy miodowej
- sól, pieprz
- szczypta cukru
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj je w posolonej wodzie w mundurkach ok. 15 minut. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Rukolę opłucz, dobrze osusz. Plastry bekonu pokrój na kawałeczki. Wysmaż je na chrupko na patelni bez tłuszczu. 2. Ziemniaki odcedź, przestudź, pokrój w kostkę. Sok cytrynowy i ocet utrzyj z cukrem oraz solą i pieprzem (do smaku). Potem dodaj musztardę i cienkim strumieniem wlej oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. 3. Pokrojone ziemniaki wymieszaj z rukolą, cebulą oraz bekonem. Przed podaniem sałatkę skrop musztardowym winegretem.