Reklama

Reklama

Sałatka ziemniaczana z rukolą

Smaczna i sycąca.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 10–12 małych młodych ziemniaków
  • 8 plasterków bekonu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 op. rukoli
  • po 4 łyżki soku z cytryny i białego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj je w posolonej wodzie w mundurkach ok. 15 minut. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Rukolę opłucz, dobrze osusz. Plastry bekonu pokrój na kawałeczki. Wysmaż je na chrupko na patelni bez tłuszczu. 

2. Ziemniaki odcedź, przestudź, pokrój w kostkę. Sok cytrynowy i ocet utrzyj z cukrem oraz solą i pieprzem (do smaku). Potem dodaj musztardę i cienkim strumieniem wlej oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. 

3. Pokrojone ziemniaki wymieszaj z rukolą, cebulą oraz bekonem. Przed podaniem sałatkę skrop musztardowym winegretem. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy