Reklama

Reklama

Sałatki makaronowe

Przygotujesz je w 15 minut!

Śródziemnomorskie penne

Składniki

  • 50 dag makaronu, np. penne lub rurki
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 10 dag pieczarek
  • 12 pomidorków
  • gałązki świeżych ziół
  • majeranku, rozmarynu, oregano
  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po szczypcie chlli i cukru
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Sok pomidorowy zmiksuj z papryką, chili, cukrem (lub 1/2 łyżeczki miodu), szczyptą soli oraz pieprzu. Wmieszaj 3-4 łyżki oliwy, zależnie od pożądanej gęstości sosu. Odstaw. 

2. Cukinię umyj i bez obierania pokrój na ćwierćplasterki. Dodaj do sosu i wymieszaj. Ogórek obierz i pokrój na grubsze plasterki, a te na ćwiartki. Seler obierz z grubszych włókien i pokrój na cienkie talarki. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na plasterki. Poszatkuj umyte i osuszone pieczarki (jeśli mają zdrową skórkę, nie musisz ich obierać). 

3. Makaron odlej i zalej zimną wodą, zmieniając ją kilka razy. Do cukinii dodaj pozostałe warzywne składniki i delikatnie wymieszaj z posiekanymi ziołami. 4W dużej misce połącz warzywa z przygotowanym makaronem. Przełóż po porcji do miseczek i od razu podawaj.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje