Sałatki makaronowe

Przygotujesz je w 15 minut!

Penne z warzywami
Penne z warzywami123RF/PICSEL

Śródziemnomorskie penne

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Sok pomidorowy zmiksuj z papryką, chili, cukrem (lub 1/2 łyżeczki miodu), szczyptą soli oraz pieprzu. Wmieszaj 3-4 łyżki oliwy, zależnie od pożądanej gęstości sosu. Odstaw. 

2. Cukinię umyj i bez obierania pokrój na ćwierćplasterki. Dodaj do sosu i wymieszaj. Ogórek obierz i pokrój na grubsze plasterki, a te na ćwiartki. Seler obierz z grubszych włókien i pokrój na cienkie talarki. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na plasterki. Poszatkuj umyte i osuszone pieczarki (jeśli mają zdrową skórkę, nie musisz ich obierać). 

3. Makaron odlej i zalej zimną wodą, zmieniając ją kilka razy. Do cukinii dodaj pozostałe warzywne składniki i delikatnie wymieszaj z posiekanymi ziołami. 4W dużej misce połącz warzywa z przygotowanym makaronem. Przełóż po porcji do miseczek i od razu podawaj.

Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami123RF/PICSEL

Pieczarkowe kokardki

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na osoloną wrzącą wodę i gotuj o 1 minutę krócej niż zaleca producent - makaron nie powinien być rozgotowany. Pieczarki umyj, dobrze osusz i cieniutko pokrój. Obsmaż przez minutę na minimalnej ilości oleju. Zdejmij z patelni do ostudzenia. Jeszcze ciepłe wymieszaj z szynką pokrojoną w drobniutką kosteczkę i poszatkowaną cebulką. Rozłóż na płasko, by szybciej ostygły. Makaron odcedź i przelej zimną wodą. Wmieszaj do niego posiekaną pietruszkę i bazylię (wcześniej kilka listków odłóż do dekoracji)

2. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem (jeśli używasz świeżego, przeciśnij go przez praskę i najlepiej zmiksuj ze śmietaną, by sos nie miał grudek). Wlej sos sojowy. Dopraw pieprzem i solą. Jeśli sos jest za gęsty, dolej 1-2 łyżeczki śmietany 12% lub ostudzonej wody z gotowania makaronu. 

3. Do makaronu dodaj pieczarki i szynkę. Wyłóż na półmisek lub do miski i polej sosem przed samym podaniem. Udekoruj listkami bazylii lub natką selera. 

Sałatka z makaronu pappardelle
Sałatka z makaronu pappardelle 123RF/PICSEL

Pikantne pappardelle

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na gotujący się osolony wrzątek i ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Mięso pokrój w plasterki. Papryczki osącz zalewy, a następnie każdą potnij na 2-3 kawałeczki (możesz zastąpić je zwykłą marynowaną papryką, a jeśli wolisz ostre smaki, dodaj do oliwy szczyptę chili lub kilka kropli sosu tabasco). Każdy kawałek pomidora pokrój na 4 części. Posiekaj szczypior razem z cebulką. 

2. Sos: wyciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj go z oliwą, cukrem, sokiem, solą i pieprzem. Do oliwy dolej 1-2 łyżeczki oliwy z zalewy do suszonych pomidorów.

3. Makaron odlej i zalej zimną wodą. Odcedź na sitku. Gdy ostygnie, pokrój długie wstążki na krótsze kawałki. Mięso połącz z papryczkami, pomidorami oraz szczypiorem. Polej 2-3 łyżkami sosu. 

4. Makaron przełóż do miski i wymieszaj z resztą składników. Nie dolewaj od razu całej ilości sosu (polejesz nim sałatkę przed samym podaniem). Miskę wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Przełóż sałatkę na czysty półmisek. Podaj udekorowaną np. listkami świeżej bazylii. Pszenny makaron możesz zamienić na warzywny (z groszku lub soczewicy, do kupienia w dyskontach). 

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas