Sałatki makaronowe

Penne z warzywami
Penne z warzywami123RF/PICSEL

Śródziemnomorskie penne

Składniki

  • 50 dag makaronu, np. penne lub rurki
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 10 dag pieczarek
  • 12 pomidorków
  • gałązki świeżych ziół
  • majeranku, rozmarynu, oregano
  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po szczypcie chlli i cukru
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami123RF/PICSEL

Pieczarkowe kokardki

Składniki

  • 50 dag makaronu typu kokardki
  • 30 dag pieczarek
  • 10 dag szynki wołowej
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i bazylii
  • 1 cebulka szalotka lub dymka
  • 3/4 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

Sałatka z makaronu pappardelle
Sałatka z makaronu pappardelle 123RF/PICSEL

Pikantne pappardelle

Składniki

  • 30 dag makaronu pappardelle (grube wstążki)
  • 2 plastry upieczonego rostbefu (ew. innej wołowiny)
  • 8 ostrych marynowanych papryczek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku

- sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?