Reklama

Reklama

Sałatki z kiełkami

Kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, wręcz kipią od witamin i mikroelementów. Jedzmy je zatem jak najczęściej, zamiast łykać suplementy z apteki!

Bukiet sałat z jajkiem

Składniki

  • po 1 op. rukoli i roszponki
  • 1 op. mieszanki różnych kiełków
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 2 czerwone cebulki
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek pestek dyni
  • 1/3 szkl. soku z cytryny
  • 1/4 szkl. jasnego octu winnego
  • 1/2 szkl. oliwy
  • sól
  • biały pieprz
  • miód do smaku

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Obierz, wystudź. Kiełki przelej na sitku wrzątkiem, osącz. Sałaty opłucz, listki osusz. Rzodkiewki oczyść, cebulki obierz, warzywa pokrój w plasterki. Zimne jajka przetnij wzdłuż. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Posyp pestkami dyni, solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszaj z octem. Utrzyj z solą oraz pieprzem. Dodaj ok. 1/2 łyżeczki miodu. Porcjami dolej oliwę. Ubij gęsty sos winegret. Sałatkę polej sosem, tuż przed podaniem przemieszaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje