Sałatki z kiełkami
Kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, wręcz kipią od witamin i mikroelementów. Jedzmy je zatem jak najczęściej, zamiast łykać suplementy z apteki!

Bukiet sałat z jajkiem
Składniki
- po 1 op. rukoli i roszponki
- 1 op. mieszanki różnych kiełków
- 1 duży pęczek rzodkiewek
- 2 czerwone cebulki
- 4 jajka
- 4-5 łyżek pestek dyni
- 1/3 szkl. soku z cytryny
- 1/4 szkl. jasnego octu winnego
- 1/2 szkl. oliwy
- sól
- biały pieprz
- miód do smaku
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Obierz, wystudź. Kiełki przelej na sitku wrzątkiem, osącz. Sałaty opłucz, listki osusz. Rzodkiewki oczyść, cebulki obierz, warzywa pokrój w plasterki. Zimne jajka przetnij wzdłuż. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Posyp pestkami dyni, solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszaj z octem. Utrzyj z solą oraz pieprzem. Dodaj ok. 1/2 łyżeczki miodu. Porcjami dolej oliwę. Ubij gęsty sos winegret. Sałatkę polej sosem, tuż przed podaniem przemieszaj.

Carpaccio z buraczków
Składniki
- 2 kulki mozzarelli
- 4 małe buraczki (razem ok. 40 dag)
- 4 łyżki orzeszków piniowych (ew. pestek słonecznika)
- 4 spore garści kiełków sojowych
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika)
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- olej do posmarowania buraków
Sposób przygotowania
Buraczki wyszoruj pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha i posmaruj olejem. Potem każdy osobno zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 90 minut, aż buraki będą miękkie. Gotowe buraczki wyjmij, odłóż do wystudzenia. Kiełki przełóż na sitko, przelej wrzątkiem, odłóż, by ociekły. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zimne buraczki oraz ser pokrój krajalnicą na jak najcieńsze plasterki. Ułóż je na 4 talerzach, tak by lekko zachodziły na siebie. Oprósz solą i pieprzem. Posyp kiełkami i orzeszkami piniowymi. Przed podaniem skrop sosem chrzanowym.