Sałatki z kiełkami

Kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, wręcz kipią od witamin i mikroelementów. Jedzmy je zatem jak najczęściej, zamiast łykać suplementy z apteki!

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem123RF/PICSEL

Bukiet sałat z jajkiem

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Obierz, wystudź. Kiełki przelej na sitku wrzątkiem, osącz. Sałaty opłucz, listki osusz. Rzodkiewki oczyść, cebulki obierz, warzywa pokrój w plasterki. Zimne jajka przetnij wzdłuż. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Posyp pestkami dyni, solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszaj z octem. Utrzyj z solą oraz pieprzem. Dodaj ok. 1/2 łyżeczki miodu. Porcjami dolej oliwę. Ubij gęsty sos winegret. Sałatkę polej sosem, tuż przed podaniem przemieszaj.

Sałatka z karczochów z jajkiemInteria Kulinaria
Carpaccio z buraczków
Carpaccio z buraczków123RF/PICSEL

Carpaccio z buraczków

Sposób przygotowania

Buraczki wyszoruj pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha i posmaruj olejem. Potem każdy osobno zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 90 minut, aż buraki będą miękkie. Gotowe buraczki wyjmij, odłóż do wystudzenia. Kiełki przełóż na sitko, przelej wrzątkiem, odłóż, by ociekły. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zimne buraczki oraz ser pokrój krajalnicą na jak najcieńsze plasterki. Ułóż je na 4 talerzach, tak by lekko zachodziły na siebie. Oprósz solą i pieprzem. Posyp kiełkami i orzeszkami piniowymi. Przed podaniem skrop sosem chrzanowym.

Przepis na kaszotto z pieczonymi burakamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas