Sałatki z ziemniakami
Młode kartofelki są delikatne, jędrne i wcale nie trzeba ich obierać! Warto jeść je nie tylko na ciepło. Nadają się też do letnich sałatek – świetnych jako dodatek np. do potraw z grilla.

Piknikowa na rukoli
Składniki
- 80 dag młodych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 1 op. rukoli
- 4 plastry chudego bekonu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól morska
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę wyłóż pergaminem. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, osusz. Pokrój na połówki i ułóż na blasze. Polej 2 łyżkami oleju. Posyp tymiankiem, przemieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut. Włącz funkcję grillowanie, przemieszaj ziemniaki i piecz je jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Ziemniaki wyjmij i jeszcze gorące posyp solą. Cebule obierz, posiekaj. Rukolę opłucz, osusz. Bekon wysmaż. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki sałatki ułóż na półmisku wyłożonym rukolą. Udekoruj, np. świeżymi ziołami.

Talarki z kurczakiem
Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju
- 3 pomidory
- 30 dag fasolki szparagowej
- 4 łyżki pesto ze słoika
- 60 dag fileta z kurczaka ugotowanego wcześniej w bulionie
- kilka liści endywii
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Gotuj w mundurkach, w posolonej wodzie 15-20 minut. Odcedź, przestudź, obierz i odłóż do wystudzenia. Cebulę obierz, posiekaj, wymieszaj z bulionem i octem. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Zalewę zagotuj. Wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki, zalej zalewą i marynuj 30 minut. Fasolkę oczyść i gotuj 15-20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź, ew. potnij. Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Filety z kurczaka porwij na kawałeczki. Miseczkę wyłóż endywią. Nałóż do niej ziemniaki z marynatą oraz pozostałe składniki sałatki. Posyp je lekko solą i pieprzem. Polej pesto, całość przemieszaj. Udekoruj.