Reklama

Reklama

Sałatki z ziemniakami

Młode kartofelki są delikatne, jędrne i wcale nie trzeba ich obierać! Warto jeść je nie tylko na ciepło. Nadają się też do letnich sałatek – świetnych jako dodatek np. do potraw z grilla.

Piknikowa na rukoli

Składniki

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 1 op. rukoli
  • 4 plastry chudego bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę wyłóż pergaminem. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, osusz. Pokrój na połówki i ułóż na blasze. Polej 2 łyżkami oleju. Posyp tymiankiem, przemieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut. Włącz funkcję grillowanie, przemieszaj ziemniaki i piecz je jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Ziemniaki wyjmij i jeszcze gorące posyp solą. Cebule obierz, posiekaj. Rukolę opłucz, osusz. Bekon wysmaż. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki sałatki ułóż na półmisku wyłożonym rukolą. Udekoruj, np. świeżymi ziołami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje