Sałatki z ziemniakami
Młode kartofelki są delikatne, jędrne i wcale nie trzeba ich obierać! Warto jeść je nie tylko na ciepło. Nadają się też do letnich sałatek – świetnych jako dodatek np. do potraw z grilla.
Piknikowa na rukoli
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę wyłóż pergaminem. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, osusz. Pokrój na połówki i ułóż na blasze. Polej 2 łyżkami oleju. Posyp tymiankiem, przemieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut. Włącz funkcję grillowanie, przemieszaj ziemniaki i piecz je jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Ziemniaki wyjmij i jeszcze gorące posyp solą. Cebule obierz, posiekaj. Rukolę opłucz, osusz. Bekon wysmaż. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki sałatki ułóż na półmisku wyłożonym rukolą. Udekoruj, np. świeżymi ziołami.
Talarki z kurczakiem
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Gotuj w mundurkach, w posolonej wodzie 15-20 minut. Odcedź, przestudź, obierz i odłóż do wystudzenia. Cebulę obierz, posiekaj, wymieszaj z bulionem i octem. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Zalewę zagotuj. Wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki, zalej zalewą i marynuj 30 minut. Fasolkę oczyść i gotuj 15-20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź, ew. potnij. Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Filety z kurczaka porwij na kawałeczki. Miseczkę wyłóż endywią. Nałóż do niej ziemniaki z marynatą oraz pozostałe składniki sałatki. Posyp je lekko solą i pieprzem. Polej pesto, całość przemieszaj. Udekoruj.