Reklama

Reklama

Sałatki ziemniaczane

Polacy uwielbiają sałatki z ziemniakami, które wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasze przepisy - sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale też podczas imprez.

Gospodarska sałatka ziemniaczana z szynką

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 4 jajka
  • 30 dag gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 szkl. majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz i ugotuj do miękkości (w osobnych rondelkach). Jajka włóż do wrzątku, gotuj 10 minut. Wyjmij, przestudź, obierz. Ugotowane warzywa wystudź, razem z jajkami i szynką pokrój w kostkę. Obierz jabłko oraz cebulę. Jabłko oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Groszek osącz z zalewy.

2. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z majonezem oraz śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę, wymieszaj.

Rada kucharza: jeśli skorupka jajka lekko pękła, zawiń je szczelnie w zwilżony papier do pieczenia albo folię aluminiową i w ten sposób ugotuj.

Reklama

Bawarska sałatka z jajkiem

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + gotowanie i marynowanie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg niewielkich ziemniaków
  • 1 mały pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka, 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki bulionu w proszku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 cebulka
  • posiekane zioła do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj. Zalej posoloną wodą. Gotuj 20 minut (w mundurkach). Potem odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz, pokrój na połówki.

2. Cebulkę obierz, posiekaj. Zagotuj 1/2 szkl. wody  z octem. Wsyp bulion. Dodaj musztardę i posiekaną cebulkę. Gorącą marynatą zalej ziemniaki, przemieszaj. Odstaw na ok. 30 minut.

3. Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Obierz, wystudź, potnij na kawałki. Rzodkiewki oczyść, pokrój w słupki. Ziemniaki wymieszaj z rzodkiewkami i jajkami. Odstaw na 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Posyp posiekanymi ziołami.

Rada kucharza: pracę ułatwi ci krajalnica do jajek. Pokroisz nią ziemniaki w kilka chwil. A do tego jednakowe plasterki zamarynują  się równomiernie.

Talarki w szczypiorkowym sosie

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + pieczenie i macerowanie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki startego żółtego sera typu parmezan
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, wytrzyj. Każdy posmaruj odrobiną oliwy. Zawiń (osobno) w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 75-90 minut, aż będą miękkie. Wyjmij, odłóż do wystudzenia. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj.

2. Czosnek oraz szalotki obierz, grubo posiekaj. Żółty ser wymieszaj z szalotkami, szczypiorkiem oraz czosnkiem. Wlej oliwę. Dobrze wymieszaj. Przypraw do smaku pieprzem oraz odrobiną soli.

3. Ziemniaki wymieszaj  z przygotowanym sosem. Odłóż na ok. 1 godzinę, by smaki się przeniknęły.

Rada kucharza: ziemniaki dobrze się upieką, gdy owiniesz je matową stroną folii na zewnątrz. Ta strona przepuści więcej ciepła do środka pakunku.

Buraczkowa sałatka z ziemniakami i fasolą

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 2 spore buraki czerwone
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 jabłka
  • 2 dymki
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Oliwę wymieszaj z octem. Dołóż musztardę i miód. Przypraw solą oraz pieprzem. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Buraki wyszoruj, zalej wrzątkiem  i gotuj w łupinkach do miękkości (ok. 90 minut). Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz i pokrój w kosteczkę. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 20 minut. Odcedź, przestudź, pokrój. Dymki oczyść, wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Jabłka umyj, rozetnij, oczyść, pokrój  w drobną kostkę. Fasolę  dobrze osącz na sitku. 

2. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Dodaj fasolę. Polej przygotowanym wcześniej sosem. Ewentualnie przypraw.

Rada kucharza: wszystkie niewykorzystane warzywa (i inne produkty) z puszki przełóż do słoika, by nie nabrały metalicznego posmaku.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje