Sałatki ziemniaczane
Polacy uwielbiają sałatki z ziemniakami, które wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasze przepisy - sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale też podczas imprez.

Gospodarska sałatka ziemniaczana z szynką
Składniki
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 4 jajka
- 30 dag gotowanej szynki
- 1 cebula
- 1 duże jabłko
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 szkl. majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz i ugotuj do miękkości (w osobnych rondelkach). Jajka włóż do wrzątku, gotuj 10 minut. Wyjmij, przestudź, obierz. Ugotowane warzywa wystudź, razem z jajkami i szynką pokrój w kostkę. Obierz jabłko oraz cebulę. Jabłko oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Groszek osącz z zalewy.
2. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z majonezem oraz śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę, wymieszaj.
Rada kucharza: jeśli skorupka jajka lekko pękła, zawiń je szczelnie w zwilżony papier do pieczenia albo folię aluminiową i w ten sposób ugotuj.
Bawarska sałatka z jajkiem

Składniki
- 1 kg niewielkich ziemniaków
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- 4 jajka, 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki bulionu w proszku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 cebulka
- posiekane zioła do posypania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj. Zalej posoloną wodą. Gotuj 20 minut (w mundurkach). Potem odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz, pokrój na połówki.
2. Cebulkę obierz, posiekaj. Zagotuj 1/2 szkl. wody z octem. Wsyp bulion. Dodaj musztardę i posiekaną cebulkę. Gorącą marynatą zalej ziemniaki, przemieszaj. Odstaw na ok. 30 minut.
3. Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Obierz, wystudź, potnij na kawałki. Rzodkiewki oczyść, pokrój w słupki. Ziemniaki wymieszaj z rzodkiewkami i jajkami. Odstaw na 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Posyp posiekanymi ziołami.
Rada kucharza: pracę ułatwi ci krajalnica do jajek. Pokroisz nią ziemniaki w kilka chwil. A do tego jednakowe plasterki zamarynują się równomiernie.
Talarki w szczypiorkowym sosie

Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 szalotki
- 4 łyżki startego żółtego sera typu parmezan
- 7 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, wytrzyj. Każdy posmaruj odrobiną oliwy. Zawiń (osobno) w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 75-90 minut, aż będą miękkie. Wyjmij, odłóż do wystudzenia. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj.
2. Czosnek oraz szalotki obierz, grubo posiekaj. Żółty ser wymieszaj z szalotkami, szczypiorkiem oraz czosnkiem. Wlej oliwę. Dobrze wymieszaj. Przypraw do smaku pieprzem oraz odrobiną soli.
3. Ziemniaki wymieszaj z przygotowanym sosem. Odłóż na ok. 1 godzinę, by smaki się przeniknęły.
Rada kucharza: ziemniaki dobrze się upieką, gdy owiniesz je matową stroną folii na zewnątrz. Ta strona przepuści więcej ciepła do środka pakunku.
Buraczkowa sałatka z ziemniakami i fasolą

Składniki
- 6 ziemniaków
- 2 spore buraki czerwone
- 1 puszka białej fasoli
- 2 jabłka
- 2 dymki
- 1/4 szkl. oliwy
- 4 łyżki octu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Oliwę wymieszaj z octem. Dołóż musztardę i miód. Przypraw solą oraz pieprzem. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Buraki wyszoruj, zalej wrzątkiem i gotuj w łupinkach do miękkości (ok. 90 minut). Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz i pokrój w kosteczkę. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 20 minut. Odcedź, przestudź, pokrój. Dymki oczyść, wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Jabłka umyj, rozetnij, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Fasolę dobrze osącz na sitku.
2. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Dodaj fasolę. Polej przygotowanym wcześniej sosem. Ewentualnie przypraw.
Rada kucharza: wszystkie niewykorzystane warzywa (i inne produkty) z puszki przełóż do słoika, by nie nabrały metalicznego posmaku.