Reklama

Reklama

Sałatki ziemniaczane

Polacy uwielbiają sałatki z ziemniakami, które wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasze przepisy - sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale też podczas imprez.

Gospodarska sałatka ziemniaczana z szynką

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 4 jajka
  • 30 dag gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 szkl. majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz i ugotuj do miękkości (w osobnych rondelkach). Jajka włóż do wrzątku, gotuj 10 minut. Wyjmij, przestudź, obierz. Ugotowane warzywa wystudź, razem z jajkami i szynką pokrój w kostkę. Obierz jabłko oraz cebulę. Jabłko oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Groszek osącz z zalewy.

Reklama

2. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z majonezem oraz śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę, wymieszaj.

Rada kucharza: jeśli skorupka jajka lekko pękła, zawiń je szczelnie w zwilżony papier do pieczenia albo folię aluminiową i w ten sposób ugotuj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje