Sałatki ziemniaczane

Są smaczne, sycące i niedrogie. A na dodatek smakują niemal każdemu. Wypróbujcie nasze przepisy na sałatki ziemniaczane!

Sałatki ziemniaczane zasmakują (niemal) każdemu
Sałatki ziemniaczane zasmakują (niemal) każdemu123RF/PICSEL

Sałatka nicejska

40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 40 dkg ugotowanej zielonej fasolki (może być z puszki), czerwona cebula, strąk słodkiej zielonej papryki, 40 dkg małych twardych pomidorów, 10-15 czarnych oliwek, 2 jaja ugotowane na twardo, puszka filetów anchois (koreczków helskich), natka pietruszki. Sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Składniki sosu dokłądnie wymieszać, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, fasolkę - na kawąłki wielkości 2 cm. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, oliwki- na połówki. Oczyszczoną paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, rozdrobnić też jajka i filety. Wszystkie składniki połączyć z sosem i wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Sałatka bałkańska

40 dkg ziemniaków w mundurkach, por, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, łyżka oleju. Sos: 3 łyżki oleju, łyzka musztardy, 3 łyzki soku z cytryny, szczypta cukru, sól.

Składniki sosu wymieszać i odstawić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać solą, pieprzem, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Rzodkiewki poktroić na plasterki, por w makaronik i wedle uznania - sparzyć. Połączyć z ziemniakami, polać sosem i wymieszać.

Z szynką

4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, seler ugotowany w skórce, 3-4 korniszony, duża cebula, 2 winne jabłka, 20 dkg szynki, mała główka kruchej sałaty, łyzka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka soku z cytryny. Sos: 3 łyzki gęstego majonezu, łyżka musztardy, 2 łyżki posiekanej matki pietruszki, łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz.

Składniki sosu wymieszać; rozdrobnić: obrane ziemniaki, seler, jabłka, korniszony, dodać pokrajaną szynkę. Polać sosem i wstawić do lodówki. Obraną cebulę pokroić w plasterki i obtoczyć je w papryce. Sałatę umyć, zostawić kilka liści, a resztę porwać i dodać do szłatki. Umieścić ją w salaterce wyłożonej liśćmi sałaty. Udekorować krążkami cebuli.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas