Salep - turecki napój na zimowy wieczór
Zima w Turcji bywa sroga. Turcy mają jednak na taką pogodę swoje sposoby. W chłodne zimowe wieczory zamiast herbatą rozgrzewają się napojem ze... storczyka.
Salep, napój z sproszkowanych bulw storczyka, znany jest zarówno w kuchni tureckiej jak i bałkańskiej. Nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza dosłownie "lisie jądra" nawiązując tym samym do charakterystycznego kształtu bulw kwiatu, z którego przyrządzany jest napój. Proszek do jego przyrządzenia wytwarzano głównie w regionie Kahramanmaraş w południowo-zachodniej Turcji.
W Turcji salep jest doceniany nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale i zdrowotne właściwości. Uważa się, że salep pomaga wyleczyć zapalenie oskrzeli, ma dobre właściwości dla zachowania zdrowego serca, poprawia regenerację organizmu i łagodzi zaparcia. Uważa się go również za afrodyzjak.
Salep niegdyś spotkać można było nie tylko na ulicach Stambułu. Znany był w XVII-wiecznej Europie Zachodniej, zanim upowszechniła się tam kawa i herbata. Napój cieszył się popularnością w londyńskich kawiarniach, szczególnie w okresie zimowym, z uwagi na jego właściwości rozgrzewające. Podawano go wzbogacony kwiatem pomarańczy i wodą różaną.
Obecnie salep najczęściej można spotkać w Turcji, gdzie przygotowany jest z proszku instant, z mlekiem i cynamonem. Mączka salepowa, którą wykorzystuje się do przyrządzenia napoju służy także do przyrządzania lodów i puddingów. Produkt ten najłatwiej można dziś nabyć podczas podróży do Turcji. Nie zabraknie go na słynnym Egipskim Bazarze w Stambule.
Przepis na salep: 1 łyżka mączki salepowej, 4 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, cynamon.
Sposób przyrządzenia: mąkę salepową zmieszać z cukrem i mlekiem. Płyn podgrzać. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle delikatnie mieszając. Gotowy napój wlać do filiżanki i posypać obficie cynamonem.