Salmonella w majeranku. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące jednej partii majeranku, w której wykryto groźne dla zdrowia bakterie Salmonella Enteritidis. Sanepid wycofał ten produkt ze sklepów i ostrzega, że spożycie go może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych trwają w najlepsze - również te kulinarne. Należy być jednak wyjątkowo ostrożnym. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności i poinformował o obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii majeranku. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Zobacz również: Jak zrobić żurek z kwaśnym mlekiem?
Bakterie Salmonelli w majeranku
GIS w komunikacie poinformował o tym, że dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z obrotu, jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów. Poniżej znajdują się informacje dotyczące tego produktu:
- Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana
- Numer partii: 155022ak
- Data minimalnej trwałości: 12.2024
- Kod kreskowy: 2019010010785
- Zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica
Czym grozi spożycie żywności z bakterią Salmonelli?
Bakteria Salmonella Entertidis może wywołać - poza zatruciem pokarmowym - również chorobę zwaną salmonellozą. Jej pierwsze objawy pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to:
- bóle brzucha
- gorączka
- biegunka
- odwodnienie
- nudności
- wymioty
Jak podano na rządowej stronie: "Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę".