Salmonella w majeranku. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące jednej partii majeranku, w której wykryto groźne dla zdrowia bakterie Salmonella Enteritidis. Sanepid wycofał ten produkt ze sklepów i ostrzega, że spożycie go może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

W tym roku podczas przyrządzaniu świątecznego żurku należy być wyjątkowo ostrożnym
W tym roku podczas przyrządzaniu świątecznego żurku należy być wyjątkowo ostrożnym123RF/PICSEL

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych trwają w najlepsze - również te kulinarne. Należy być jednak wyjątkowo ostrożnym. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności i poinformował o obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii majeranku.  Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Bakterie Salmonelli w majeranku

GIS w komunikacie poinformował o tym, że dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z obrotu, jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów. Poniżej znajdują się informacje dotyczące tego produktu:

  • Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana
  • Numer partii: 155022ak
  • Data minimalnej trwałości: 12.2024
  • Kod kreskowy: 2019010010785
  • Zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica

Czym grozi spożycie żywności z bakterią Salmonelli?

Bakteria Salmonella Entertidis może wywołać - poza zatruciem pokarmowym - również chorobę zwaną salmonellozą. Jej pierwsze objawy pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to: 

  • bóle brzucha
  • gorączka
  • biegunka
  • odwodnienie
  • nudności
  • wymioty

Jak podano na rządowej stronie: "Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę". 

Marek Torzewski o raku: Bliscy przeżywają bardziej, a nikt się nimi nie opiekuje. "Zdanowicz pomiędzy wersami" INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas