Kontrowersyjny przepis polskiego kucharza na wielkanocny żurek

Żurek na kwaśnym mleku, zdaniem Tomasza Strzelczyka, smakuje lepiej niż tradycyjny
Żurek na kwaśnym mleku, zdaniem Tomasza Strzelczyka, smakuje lepiej niż tradycyjny123RF/PICSEL

Żur bez zakwasu - żur nad żury?

Kwaśne mleko, to zdaniem kucharza Tomasza Strzelczyka, doskonały zamiennik zakwasu podczas gotowania żuru
Kwaśne mleko, to zdaniem kucharza Tomasza Strzelczyka, doskonały zamiennik zakwasu podczas gotowania żuru123RF/PICSEL
Taką zupkę jadłem u rodziny na wsi początek lat 60. i była bardzo dobra. I potem dość często była robiona w moim domu teraz robię ją od czasu do czasu
pisze jeden z internautów pod materiałem wideo z przepisem na żurek bez zakwasu

Jak zrobić żurek bez zakwasu?

  • litr  kwaśnego mleka
  • 4/5 łyżek kwaśnej śmietany
  • włoszczyzna
  • jedna duża cebula
  • dwa pętka białej kiełbasy
  • 150g wędzonych żeberek
  • surowa kość
  • 150g wędzonego boczku
  • cztery ziemniaki
  • trzy łyżki majeranku
  • jedna duża łyżka mąki żytniej
  • jedno jajko do podania
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki