Kontrowersyjny przepis polskiego kucharza na wielkanocny żurek

Żurek na kwaśnym mleku, zdaniem Tomasza Strzelczyka, smakuje lepiej niż tradycyjny
Żurek na kwaśnym mleku, zdaniem Tomasza Strzelczyka, smakuje lepiej niż tradycyjny123RF/PICSEL

Żur bez zakwasu - żur nad żury?

Zobacz również:

    Kwaśne mleko, to zdaniem kucharza Tomasza Strzelczyka, doskonały zamiennik zakwasu podczas gotowania żuru
    Kwaśne mleko, to zdaniem kucharza Tomasza Strzelczyka, doskonały zamiennik zakwasu podczas gotowania żuru123RF/PICSEL
    Taką zupkę jadłem u rodziny na wsi początek lat 60. i była bardzo dobra. I potem dość często była robiona w moim domu teraz robię ją od czasu do czasu
    pisze jeden z internautów pod materiałem wideo z przepisem na żurek bez zakwasu

    Jak zrobić żurek bez zakwasu?

    • litr  kwaśnego mleka
    • 4/5 łyżek kwaśnej śmietany
    • włoszczyzna
    • jedna duża cebula
    • dwa pętka białej kiełbasy
    • 150g wędzonych żeberek
    • surowa kość
    • 150g wędzonego boczku
    • cztery ziemniaki
    • trzy łyżki majeranku
    • jedna duża łyżka mąki żytniej
    • jedno jajko do podania
    • sól, pieprz do smaku
    • natka pietruszki