Reklama

Kontrowersyjny przepis polskiego kucharza na wielkanocny żurek

Nikt nie wyobraża sobie najdłuższego i najważniejszego w roku śniadania, a mowa o śniadaniu wielkanocnym - bez pysznego żurku. Ten z kolei powinien być przygotowany na dobrym zakwasie, co gwarantuje jego niepowtarzalny smak. Znany polski kucharz Tomasz Strzelczyk na kilka dnia przed świętami Wielkiej Nocy postanowił włożyć kij w mrowisko i pokazał swój autorski przepis na żur bez zakwasu. Profanacja czy geniusz lubianego mistrza sztuki kulinarnej?

Żur bez zakwasu - żur nad żury?

Podstawą smacznego i esencjonalnego żurku jest zakwas, który w przypadku tej zupy powinien być zrobiony z mąki żytniej, choć można również wymieszać ją z mąką pszenną. Ponadto bazą żurku jest również wędzonka, która nadaje mu charakterystycznego, wyrazistego smaku.

Tomasz Strzelczyk, znany i lubiany kucharz, który na swoim kanale na YouTube zgromadził ponad milion subskrybentów, od lat dzieli się z internautami prostymi przepisami na wiele smacznych potraw. Jak sam często powtarza w swoich materiałach wideo - przepisy na wyśmienite dania powinny być sprawdzone, proste i szybkie. I to właśnie dzięki takiemu podejściu do gotowania Tomasz Strzelczyk zyskał sobie ogromną grupę fanów, którzy regularnie śledzą jego kulinarne poczynania w internecie.

Reklama

Ostatnia publikacja wideo na kanale Tomasza Strzelczyka wywołała w komentarzach pod filmem niemałe poruszenie, a wszystko z uwagi na niecodzienny i  kontrowersyjny przepis na żur bez tradycyjnego zakwasu.

I choć niektórzy internauci określali taki żurek "breją", to zdecydowana większość komentujących pozytywnie odniosła się do śmiałego pomysł Tomasza Strzelczyka. Okazało się nawet, że niektórzy internauci bardzo często jadają żur właśnie w takim wydaniu, jaki zaprezentował kucharz.

Czytaj także: Oto najgorszy dodatek do żurku. Zwiększa ryzyko nadciśnienia

Na czym polega wyjątkowość żurku z przepisu Tomasza Strzelczyka? Na zastąpieniu zakwasu kwaśnym mlekiem, co dla wielu ortodoksyjnych smakoszy tej zupy może wzbudzać mieszane uczucie. Jednak jak podkreśla Tomasz Strzelczyk - żurek w takim wydaniu smakuje lepiej niż tradycyjny. I dodaje - to jest żur nad żury.

Jak zrobić żurek bez zakwasu?

Składniki:

  • litr  kwaśnego mleka
  • 4/5 łyżek kwaśnej śmietany
  • włoszczyzna
  • jedna duża cebula
  • dwa pętka białej kiełbasy
  • 150g wędzonych żeberek
  • surowa kość
  • 150g wędzonego boczku
  • cztery ziemniaki
  • trzy łyżki majeranku
  • jedna duża łyżka mąki żytniej
  • jedno jajko do podania
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Do garnka włożyć kość (może być surowe żeberko), dwie białe kiełbaski, wędzone żeberko i wędzony boczek. Całość należy zalać wodą i zacząć gotować. Marchew, seler, por i pietruszkę kroimy na większe kawałki, cebulę kroimy na pół i podpiekamy na palniku. Tak przygotowana włoszczyzna ląduje w garnku z mięsem. Po trzydziestu minutach z garnka wyjmujemy białą kiełbasę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Do naczynia wlewamy kwaśne mleko, cztery łyżki śmietany, jedną łyżkę żytniej mąki, jedną łyżkę tartego chrzanu i odrobinę soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę, by pozbyć się grudek.

Gdy ziemniaki są już miękkie, wyjmujemy z  garnka warzywa i mięsiwo, ale zostawiamy w nim kartofle. Mieszając zawartość garnka powoli wlewamy do niego zmiksowaną miksturę z kwaśnego mleka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Ugotowane i wyjęte wcześniej warzywa i mięso kroimy w mniejsze kawałki i ponownie dodajemy do garnka. Wsypujemy majeranek i szczyptę soli. Na koniec zupę okraszamy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | zakwas na żur

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy