Salzburskie kluski z kapustą (Salzburger Krautspatzen)

Z kuchni austriackiej.

Składniki na 4 porcje:

- 0,25 l. mleka,

Reklama

- 5 jajek,

- sól,

- gałka muszkatołowa,

- 500 g mąki,

- 1 cebula,

- 250 g wędzonego boczku,

- 30 g sklarowanego masła,

- 850 g kiszonej kapusty,

- pieprz,

- zielona cebulka

Przygotowanie:

Mleko, jajka, pół łyżeczki soli, gałkę muszkatołową i mąkę wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Sklarowane masło rozgrzać na dużej patelni i smażyć na nim boczek i cebulkę. Dodać kiszoną kapustę, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto rozsmarowywać na zwilżonej deseczce i nożem zsuwać wąskie paski ciasta wprost do wrzątku. Kluski zagotować, a kiedy wypłyną, odcedzić i przelać zimną wodą. Kluski dodać do kapusty i wszystko razem przesmażyć. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane siekaną zieloną cebulką.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2980 kJ/712 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kluski | kuchnia austriacka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje