Salzburskie kluski z kapustą (Salzburger Krautspatzen)
Z kuchni austriackiej.
- 5 jajek,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 500 g mąki,
- 1 cebula,
- 250 g wędzonego boczku,
- 30 g sklarowanego masła,
- 850 g kiszonej kapusty,
- pieprz,
- zielona cebulka
W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto rozsmarowywać na zwilżonej deseczce i nożem zsuwać wąskie paski ciasta wprost do wrzątku. Kluski zagotować, a kiedy wypłyną, odcedzić i przelać zimną wodą. Kluski dodać do kapusty i wszystko razem przesmażyć. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane siekaną zieloną cebulką.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2980 kJ/712 kcal