Składniki na 8 porcji: - 4 filety sandacza, - 5 dkg masła lub kilka łyżek oleju, - łyżka wegety, - 2 ząbki czosnku Ciasto: - szklanka mąki, - 2 jajka, - 1/2 butelki jasnego piwa, - 2 łyżki masła, - sól i pieprz Przygotowanie: Filety opłukać. Jeśli są mrożone, odstawić na około dwie godziny. Pokroić je na małe kawałki, posypać solą, pieprzem i wegetą. Odstawić na parę minut. Przygotować ciasto piwne: jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do garnka, dodać żółtka i piwo. Lekko wymieszać. Masło roztopić na patelni, lekko ostudzić, dodać do ciasta. Wszystkie składniki ubić mikserem. Odstawić na około pół godziny. Białka ubić i dodać do ciasta przed samym smażeniem. Rybę zanurzać w cieście piwnym, smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotować masło czosnkowe: czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z masłem i solą. Uformować krążki. Położyć je na talerzach tuż obok usmażonej ryby. Rybę podawać z sałatą i cząstkami cytryny. Porcja: 430 kcal Czas przygotowania: 50 minut