Schab faszerowany boczkiem
Sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 5 dag wędzonego boczku
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziołowej przyprawy do wieprzowiny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy staropolskiej
- 1 łyżka ostrej musztardy, np. sarepskiej
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Schab umyj, osusz. Ostrym nożem wytnij w nim otwór. Przyprawy wymieszaj i dokładnie nacieraj nimi mięso ze wszystkich stron, również kieszonkę w środku.
2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Do kieszonki w mięsie włóż wędzony boczek oraz czosnek. Schab wysmaruj musztardą i dokładnie obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na ok. 3 godziny.
3. Formę wysmaruj olejem. Włóż do niej zamarynowany schab. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz pod przykryciem około godziny. Od czasu do czasu obracaj mięso, aby ładnie zrumieniło się ze wszystkich stron. Upieczone mięso odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.