Reklama

Reklama

Schab faszerowany serem i ziołami

Pieczeń ze schabu nie musi być nudna. Wystarczy kilka dodatków, by powstało danie, które je się oczami!

Czas przyrządzenia: 110 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1,2 kg schabu środkowego bez kości
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po 3-4 gałązki koperku, natki, tymianku i bazylii
  • 15 dag kremowego serka kanapkowego
  • 10 dag serka topionego (naturalnego lub śmietankowego)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Schab opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj dokładnie z każdej strony solą oraz pieprzem. Odłóż do lodówki na 2 godziny.

Reklama

2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Opłucz i osusz gałązki ziół. Oderwij listki z gałązek, drobno je poszatkuj. Do przyrządzenia farszu możesz też użyć suszonych ziół.

3. Kremowy serek kanapkowy przełóż do miseczki. Utrzyj starannie lub zmiksuj z serkiem topionym oraz masłem. Dodaj rozdrobniony czosnek i posiekane (lub suszone) zioła.

4. Przygotowane składniki nadzienia dokładnie wymieszaj, dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku. Schab wyjmij z lodówki. Natnij wzdłuż, tworząc cztery kieszonki. Napełnij je przygotowanym farszem serowym.

5. Schab umieść w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C około 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie lub rozetnij rękaw, by mięso się zrumieniło.

Dowiedz się więcej na temat: wielkanocne potrawy | Pieczony schab

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje