Schab faszerowany serem i ziołami
Pieczeń ze schabu nie musi być nudna. Wystarczy kilka dodatków, by powstało danie, które je się oczami!
Sposób przygotowania:
1. Schab opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj dokładnie z każdej strony solą oraz pieprzem. Odłóż do lodówki na 2 godziny.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Opłucz i osusz gałązki ziół. Oderwij listki z gałązek, drobno je poszatkuj. Do przyrządzenia farszu możesz też użyć suszonych ziół.
3. Kremowy serek kanapkowy przełóż do miseczki. Utrzyj starannie lub zmiksuj z serkiem topionym oraz masłem. Dodaj rozdrobniony czosnek i posiekane (lub suszone) zioła.
4. Przygotowane składniki nadzienia dokładnie wymieszaj, dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku. Schab wyjmij z lodówki. Natnij wzdłuż, tworząc cztery kieszonki. Napełnij je przygotowanym farszem serowym.
5. Schab umieść w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C około 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie lub rozetnij rękaw, by mięso się zrumieniło.