Schab faszerowany serem i ziołami

Pieczeń ze schabu nie musi być nudna. Wystarczy kilka dodatków, by powstało danie, które je się oczami!

Schab faszerowany serem i ziołami
Schab faszerowany serem i ziołami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Schab opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj dokładnie z każdej strony solą oraz pieprzem. Odłóż do lodówki na 2 godziny.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Opłucz i osusz gałązki ziół. Oderwij listki z gałązek, drobno je poszatkuj. Do przyrządzenia farszu możesz też użyć suszonych ziół.

3. Kremowy serek kanapkowy przełóż do miseczki. Utrzyj starannie lub zmiksuj z serkiem topionym oraz masłem. Dodaj rozdrobniony czosnek i posiekane (lub suszone) zioła.

4. Przygotowane składniki nadzienia dokładnie wymieszaj, dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku. Schab wyjmij z lodówki. Natnij wzdłuż, tworząc cztery kieszonki. Napełnij je przygotowanym farszem serowym.

5. Schab umieść w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C około 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie lub rozetnij rękaw, by mięso się zrumieniło.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas