Reklama

Reklama

Schab nadziewany kiełbaskami

Tak pyszny, że rozpływa się w ustach!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu (bez kości)
  • 1 opakowanie np. kiełbasek bałkańskich np. Sokołów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 4 małe kwaskowe jabłka
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • mielony czarny pieprz i mielona słodka papryka
  • mielony kminek i majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, wytrzyj. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz solą i pieprzem, słodką papryką oraz kminkiem i majerankiem. Przyprawy mocno wetrzyj. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Potem w mięsie wytnij nożem o długim ostrzu 5-6 otworków. Wciśnij w nie np. kiełbaski bałkańskie Sokołów. 

2. Cebule obierz, drobno posiekaj. W brytfance rozgrzej olej (ew. smalec). Zeszklij na nim cebule. Włóż nadziany schab. Mięso szybko obsmaż ze wszystkich stron. Podlej bulionem. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 40 minut. W tym czasie jabłka umyj, jedno pokrój w plasterki, a pozostałe na cząstki. Owoce lekko oprósz solą i majerankiem. 

3. Wysuń formę z piekarnika, odkryj. Schab obłóż cząstkami jabłek. Na wierzchu mięsa połóż plasterki jabłek. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 20-25 minut. Od czasu do czasu polewaj mięso gorącą wodą oraz sosem z dna brytfanki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje