Schab pieczony ze śliwkami i daktylami

Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa.

Schab pieczony ze śliwkami i daktylami
Schab pieczony ze śliwkami i daktylami123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcja:

  • 1 kg chudego schabu
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag daktyli
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa. Resztę mięsa natrzyj solą, pieprzem i odstaw na godzinę. Wycięte mięso zmiel w maszynce, dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz startą połówkę cebuli. Wymieszaj, posól, popieprz i nafaszeruj tym schab.

2. Dodaj namoczone wcześniej suszone owoce i zwiąż ciasno nitką. Na patelni podsmaż resztę cebuli i wyłóż na wierzch mięsa. Wyciśnij czosnek, zawiń całość w folię aluminiową i piecz około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Pod koniec odsłoń mięso, by się zrumieniło.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas