Schab pieczony ze śliwkami i daktylami
Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa.
Składniki na 6 porcja:
- 1 kg chudego schabu
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag daktyli
- 1 jajko
- 1 mała bułka
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa. Resztę mięsa natrzyj solą, pieprzem i odstaw na godzinę. Wycięte mięso zmiel w maszynce, dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz startą połówkę cebuli. Wymieszaj, posól, popieprz i nafaszeruj tym schab.
2. Dodaj namoczone wcześniej suszone owoce i zwiąż ciasno nitką. Na patelni podsmaż resztę cebuli i wyłóż na wierzch mięsa. Wyciśnij czosnek, zawiń całość w folię aluminiową i piecz około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Pod koniec odsłoń mięso, by się zrumieniło.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny