Schab pieczony ze śliwkami i daktylami

Danie obiadowe, gdzie słodki smak owoców nadaje całkiem inny charakter schabowi. Polecamy!

Schab pieczony ze śliwkami i daktylami to dobra propozycja na świąteczny obiad
Schab pieczony ze śliwkami i daktylami to dobra propozycja na świąteczny obiad123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg chudego schabu
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag daktyli
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa. Resztę mięsa natrzyj solą, pieprzem i odstaw na godzinę. Wycięte mięso zmiel w maszynce, dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz startą połówkę cebuli. Wymieszaj, posól, popieprz i nafaszeruj tym schab.

Dodaj namoczone wcześniej suszone owoce i zwiąż ciasno nitką. Na patelni podsmaż resztę cebuli i wyłóż na wierzch mięsa. Wyciśnij czosnek, zawiń całość w folię aluminiową i piecz około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Pod koniec odsłoń mięso, by się zrumieniło.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?