Schab po myśliwsku
Z grzybami i białym winem.

Składniki:
- 2 kg schabu bez kości, - 8 dag grzybów suszonych, - 5 ziarenek jałowca, - tymianek suszony, sól, pieprz, - 1/2 łyżeczki ziarenek czerwonego pieprzu, - kilka ziarenek ziela angielskiego, - 3 listki laurowe, - szklanka śmietany, - łyżka mąki, - kieliszek białego wina, - buraczki zasmażane, - kluski śląskie, - 1 cebula, - łyżka masła
Przygotowanie:
5 dag grzybów zalej wodą i mocz przez noc. W moździerzu utłucz 3 dag grzybów, jałowiec, ziele angielskie. Natrzyj opłukane mięso. Oprósz solą, pieprzem i pokruszonym laurem. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 80 min. W trakcie pieczenia mięso skrapiaj białym winem oraz wytwarzającym się sosem. Grzyby ugotuj w wywarze, w którym się moczyły. Odcedź, wywar zachowaj, grzyby pokrój. Gotowe mięso wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. W rondelku na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby, chwilę smaż razem. Zalej wywarem z pieczeni i z grzybów. Zagotuj. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką. Sos ponownie zagotuj. Przypraw solą, czerwonym pieprzem, jałowcem i tymiankiem. Pieczeń podaj polaną sosem grzybowym, obok umieść buraczki zasmażane oraz kluski śląskie.