Schab pod zieloną pierzynką
Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki
- kilogram schabu
- 10 dag soli peklowej
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- olej do smażenia
- pierzynka
- 3 pęczki natki pietruszki
- 8 łyżek bułki tartej
- 5 jajek
- 6 łyżek tartego parmezanu
- łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 1,5 l wody z solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Ostudź. Włóż do zalewy mięso i odstaw na noc. Mięso wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym, obsmaż i piecz do miękkości w temp. 160 st. C. 2. Natkę zmiksuj w blenderze, dodaj bułkę tartą, parmezan, kurkumę, sól, pieprz, jajka i wymieszaj. Utwórz masę jak na kotlety mielone. Dodaj bułkę lub jajko, jeśli ciasto się nie formuje. Rozłóż na mięsie, piecz jeszcze kilkanaście minut. Podawaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami, z których wcześniej zdejmij skórkę.