Schab szpikowany goździkami

Wyśmienity i aromatyczny!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Schab opłucz, osusz, wierzch delikatnie ponacinaj w krateczkę i naszpikuj goździkami. Mięso włóż do brytfanki. Margarynę stop. Gorącą polej mięso. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez godzinę i 45 minut. W czasie pieczenia szynkę często polewaj sosem z dna brytfanki. 

2. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z nalewką. Mieszanką posmaruj schab 10 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń udekoruj np. gałązkami tymianku.

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas