Schab szpikowany goździkami
Wyśmienity i aromatyczny!

Składniki
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 20-25 goździków
- 2 łyżki margaryny
- 4 łyżki konfitury morelowej
- 2 łyżki nalewki lub soku morelowego
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
6
Sposób przygotowania
1. Schab opłucz, osusz, wierzch delikatnie ponacinaj w krateczkę i naszpikuj goździkami. Mięso włóż do brytfanki. Margarynę stop. Gorącą polej mięso. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez godzinę i 45 minut. W czasie pieczenia szynkę często polewaj sosem z dna brytfanki. 2. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z nalewką. Mieszanką posmaruj schab 10 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń udekoruj np. gałązkami tymianku.