Schab w czosnkowej marynacie
W śmietanowo-musztardowej glazurze z dodatkiem keczupu. Doskonała pieczeń na niedzielny obiad. Na zimno – do kanapek i sałatek.
Składniki:
- półtora kg schabu bez kości
- po pół łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, tymianku i majeranku
- 1/3 kostki margaryny
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- po łyżce keczupu musztardy i śmietany 18-proc.
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz. Przyprawy i zioła wymieszaj. Natrzyj mięso z każdej strony. Włóż na godzinę do lodówki. Marynata: oliwę wymieszaj z keczupem, musztardą, śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą posmaruj mięso, włóż na godzinę do lodówki.
W brytfannie lub innym naczyniu rozgrzej margarynę (lub olej). Włóż mięso, obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlej pół szklanki wody. Duś pod przykryciem ok. 2 godziny, od czasu do czasu podlewając wodą i wytwarzającym się sosem. Schab najlepiej podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.