Schab w czosnkowej marynacie

W śmietanowo-musztardowej glazurze z dodatkiem keczupu. Doskonała pieczeń na niedzielny obiad. Na zimno – do kanapek i sałatek.

Schab
Schab123RF/PICSEL

Składniki:

  • półtora kg schabu bez kości
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, tymianku i majeranku
  • 1/3 kostki margaryny

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • po łyżce keczupu musztardy i śmietany 18-proc.
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz. Przyprawy i zioła wymieszaj. Natrzyj mięso z każdej strony. Włóż na godzinę do lodówki. Marynata: oliwę wymieszaj z keczupem, musztardą, śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą posmaruj mięso, włóż na godzinę do lodówki.

W brytfannie lub innym naczyniu rozgrzej margarynę (lub olej). Włóż mięso, obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlej pół szklanki wody. Duś pod przykryciem ok. 2 godziny, od czasu do czasu podlewając wodą i wytwarzającym się sosem. Schab najlepiej podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas