Schab w sosie grzybowym
Dodatek suszonych pomidorów i śliwek, sprawi, że danie zyska wyrazistość i niepowtarzalny aromat. Wypróbuj przepis Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!
1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Kotlety posyp solą oraz pieprzem. Na patelnię włóż masło. Wlej oliwę. Dobrze rozgrzej.
2. Na gorący tłuszcz włóż kotlety. Smaż je około 4 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Usmażone mięso odłóż na talerz.
3. Sos: czosnek obierz, drobno posiekaj. Na tłuszczu ze smażenia kotletów smaż pieczarki przez 3-4 minuty. Gdy grzyby się zrumienią, dodaj śmietanę, świeżą pietruszkę, tymianek, posiekany czosnek, sól, pieprz. Dorzuć suszone śliwki oraz i pomidory. Gotuj jeszcze przez chwilę.
4. Na patelnię z sosem grzybowym ponownie włóż kotlety. Gotuj jeszcze kilka minut. Po ułożeniu na talerzu danie możesz udekorować natką pietruszki i tymiankiem.