Schab w sosie grzybowym
Dodatek suszonych pomidorów i śliwek, sprawi, że danie zyska wyrazistość i niepowtarzalny aromat. Wypróbuj przepis Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

Składniki
- mięso:
- 4 kotlety schabowe
- 1 łyżka soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki niesolonego masła
- sos grzybowy:
- 1 szkl. pokrojonych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 pokrojone suszone śliwki
- 4 pokrojone pomidory suszone
- ok. 2/3 szkl. śmietany kremówki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Kotlety posyp solą oraz pieprzem. Na patelnię włóż masło. Wlej oliwę. Dobrze rozgrzej.
2. Na gorący tłuszcz włóż kotlety. Smaż je około 4 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Usmażone mięso odłóż na talerz.
3. Sos: czosnek obierz, drobno posiekaj. Na tłuszczu ze smażenia kotletów smaż pieczarki przez 3-4 minuty. Gdy grzyby się zrumienią, dodaj śmietanę, świeżą pietruszkę, tymianek, posiekany czosnek, sól, pieprz. Dorzuć suszone śliwki oraz i pomidory. Gotuj jeszcze przez chwilę.
4. Na patelnię z sosem grzybowym ponownie włóż kotlety. Gotuj jeszcze kilka minut. Po ułożeniu na talerzu danie możesz udekorować natką pietruszki i tymiankiem.