Schab w sosie grzybowym
Dodatek suszonych pomidorów i śliwek, sprawi, że danie zyska wyrazistość i niepowtarzalny aromat. Wypróbuj przepis Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Kotlety posyp solą oraz pieprzem. Na patelnię włóż masło. Wlej oliwę. Dobrze rozgrzej.
2. Na gorący tłuszcz włóż kotlety. Smaż je około 4 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Usmażone mięso odłóż na talerz.
3. Sos: czosnek obierz, drobno posiekaj. Na tłuszczu ze smażenia kotletów smaż pieczarki przez 3-4 minuty. Gdy grzyby się zrumienią, dodaj śmietanę, świeżą pietruszkę, tymianek, posiekany czosnek, sól, pieprz. Dorzuć suszone śliwki oraz i pomidory. Gotuj jeszcze przez chwilę.
4. Na patelnię z sosem grzybowym ponownie włóż kotlety. Gotuj jeszcze kilka minut. Po ułożeniu na talerzu danie możesz udekorować natką pietruszki i tymiankiem.