Reklama

Schab w sosie grzybowym

Dodatek suszonych pomidorów i śliwek, sprawi, że danie zyska wyrazistość i niepowtarzalny aromat. Wypróbuj przepis Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki - mięso:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki niesolonego masła

Składniki - sos grzybowy:

  • 1 szkl. pokrojonych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 pokrojone suszone śliwki
  • 4 pokrojone pomidory suszone
  • ok. 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Kotlety posyp solą oraz pieprzem. Na patelnię włóż masło. Wlej oliwę. Dobrze rozgrzej.

2. Na gorący tłuszcz włóż kotlety. Smaż je około  4 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego  koloru. Usmażone mięso odłóż na talerz.

3. Sos: czosnek obierz, drobno posiekaj. Na tłuszczu ze smażenia kotletów smaż pieczarki przez 3-4 minuty. Gdy grzyby się zrumienią, dodaj śmietanę, świeżą pietruszkę, tymianek, posiekany czosnek, sól, pieprz. Dorzuć suszone śliwki oraz i pomidory. Gotuj jeszcze przez chwilę.

Reklama

4. Na patelnię z sosem grzybowym ponownie włóż kotlety. Gotuj jeszcze kilka minut. Po ułożeniu na talerzu danie możesz udekorować natką pietruszki i tymiankiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: schab

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy